Жълтият кантарон въздейства върху редица заболявания

Съставките на билката определят нейните разнообразни и много полезни свойства – противовъзпалително, противомикробно, адстрингентно, ранозаздравяващо и противоязвено действие, тонизиране на нервната система, подчертан кръвоспиращ ефект, подобряване на сърдечния мускул, засилване на сърдечната дейност, леко повишаване на артериалното налягане, диуретичен ефект, противоглистно действие.
С изолирани от нея съставки или извлеци са получени препарати за лечение на голям брой страдания. Забележително добре се повлияват възпалителни заболявания и смущения на храносмилателните органи – язвена болест на стомаха и дванайсетопръстника, остри и хронични гастрити, ентероколити, парене, лошо храносмилане, диария и др. Противовъзпалителното, адстрингентното и ранозаздравяващото действие се проявява така също и при изгаряния, замърсени гнойни и бавно зарастващи рани по кожата и лигавиците.

Флавоноидите, които съдържа билката, й придават капиляротонизиращ ефект, действащ при много заболявания, придружени с кървене, възпаление, отоци и др. – хемороиди, обилна менструация, ревматизъм, колити, изгаряния, възпаления на венците и на устната лигавица и др.

Флавоноидните съставки подобряват сърдечната дейност, като разширяват кръвоносните съдове на сърцето, засилват съкращенията му, леко повишават артериалното налягане и действат диуретично – точно затова дрогата влиза в състава на много препарати за лечение на сърдечно-съдови заболявания (особено атеросклероза, нарушения на кръвообращението); изгаряния, възпаление на пикочния мехур, ревматизъм и др., полезна е и при депресия и неврологични оплаквания,  както и при изтощение след тежко боледуване. (Успокояващото действие се засилва при комбинация с хмел.)

Приемът му повишава производството на хормона на щастието, като в същото време успокоява нервите и възвръща спокойствието. Поради богатото съдържание на дъбилни вещества, приемът на билката е изключително полезен при симптоми на сърдечна слабост и претоварване на сърдечния мускул. Той се прилага и при появата на вътрешни инфекции, тъй като оказва противовъзпалителен ефект. Билката се препоръчва и при болезнена менструация, проблеми със съня и главоболие.Когато се прилага външно под формата на компреси, жълтият кантарион е особено ефикасен в случаите на изгаряния, защото притежава антисептични качества, които го превръщат в идеален лек при отворени рани.