ДМСО – ДИМЕТИЛ СУЛФОКСИД

Интервю на д-р Walter Last за лечебните свойства на ДМСО
Списъкът със здравни ползи от използването на ДМСО е много дълъг, като основните са: 
  • той е широкоспектърен микробицид, който е ефективен срещу бактерии, гъбички, микоплазми и вируси, 
  • подобрява имунната система и намалява алергиите, 
  • силно противовъзпалителен с добри антиоксидантни качества, 
  • блокира болката когато се втрие в засегнати мускули или стави, 
  • подобрява кръвообръщението като намалява формирането на съсиреци и хиперкоагулацията, разтваря наскоро формирани съсиреци, 
  • разширява кръвоносните съдове и подобрява функцията на сърцето, 
  • ефикасно транспортира молекули през клетъчните мембрани и преминава през бариерата кръв – мозък, 
  • подобрява съединителната тъкан, омекотява колагена и стимулира зарастването на раните, 
  • потентен диуретик и много ефективен при хронично възпаление на пикочния мехур / цистит. 

 Също толкова впечатляващ е дългият списък от болести, които се повлияват от неговото използване, включително някои, които може да не се влияят от други лекарства, като увреждане на мозъка и на гръбначния стълб, синдрома на Даун, шизофрения и АЛС – амиотрофична латерална склероза. ДМСО е в състояние да разтвори съсиреци  и да предотврати увреждания след инсулт, подобрява състоянието на кожата при псориазис и склеродерма и е ефективен при автоимунни заболявания, артрит, язви, цистит и други възпалителни състояния. При диабет, може да подобри контрола на инсулина и кръвообръщението. Също проблеми с очите успешно са третирани с ДМСО, включително макулна дегенерация, ретинитис пигментоза, глаукома и катаракти – понякога дори само с орална употреба, но по някой път и като капки за очи. 

 ДМСО е често използван като преносител в конвенционалната химиотерапия или при антивирусни терапии поради неговата възможност лесно да вникне в засегнатите клетки. При рак, той се насочва конкретно към раковите клетки и може да се използва за пренасянето на лекарства. Добър е за третиране на мозъчни тумори, които иначе са много трудни за достигане. Също има доклади за антираковия ефект на ДМСО, като самостоятелна терапия. Очевидно е от полза при много видове рак, като например на гърдите, на белите дробове, простатата жлеза, левкемия и лимфома. Сравнително слаб – 2% разтвор на ДМСО елиминира клетки на левкемия, а с добавянето на подходящи лекарства индуцира превръщането на най-различни ракови клетки в нормални. Също така ДМСО предизвиква естествената смърт на раковите клетки (апоптоза) и е установено, че предпазва от увреждане от радиация, особено във връзка с третирането на ракови заболявания. 
 
ДМСО убива плеоморфните микроби, които са основна причина за развитието на рак и автоимунни заболявания. Една от неговите най-впечатляващите му функции е възможността му лесно да влиза в клетките и да убива вирусите и микоплазмата, които може да се крият там. Има патенти, които комбинират ДМСО с антивирусни лекарства, антитуморни агенти, аминокиселини и други нутрацевтични средства, за да се подобри паметта и други мозъчни функции. ДМСО е също отличен за лекуване на тъканите в дълбочина – при мускулни травми, изгаряния и други рани. Широко се използва в спортната медицина и конните надбягвания. 

 Тъй като ДМСО се абсорбира много бързо през кожата, вкусът му може да бъде усетен в устата само няколко минути след като се приложи върху кожата. Това, в комбинация с неговата възможност да блокира сигналите за болка към мозъка прави ДМСО много бързодействащо средство за спиране или силно намаляване на болката от артрит, мускулни травми, ухапвания от насекоми и други видове болка или възпаление. Въпреки, че болката може да се върне след няколко часа, има тенденция за намаляване с всяко поредно нанасяне на ДМСО. За разлика от другите болкоуспокояващи, особено от медицинския тип, които могат да предизвикат дългосрочни увреждания, ДМСО силно ускорява лечението на увредените зони. Това е така, поради неговите антиоксидантни, антивъзпалителни и антимикробни свойства и възможността му да подобрява кръвообръщението и доставянето на хранителни вещества, да разтваря разни обструкции и да премахва стреса.

 След орална употреба или апликация върху кожа, ДМСО не само прониква през всички меки тъкани, но също и през костите. Това е добре за третиране не само на тумори и рак на костите, но също при инфекции на челюстната кост и кавитации. Молекулярният или елементарен йод лесно се разтваря в ДМСО, съответно аз понякога разтварям малко количество йод или Луголов разтвор в ДМСО и често нанасям това върху двете страни на засегнатия венец. Трябва да се разтвори достатъчно, за да не дразни. ДМСО с йод е също ефективна комбинация за гъбични проблеми на ноктите, кожата или скалпа – последните може да се проявят като загуба на коса. 
 
ДМСО изглежда инхибира хеликобактер пилори и помага да се излекуват пептичните язви при сравнително ниски дози, но по-високи дози са необходими при кандида. Изследването за ДМСО и кандида ми се стори сравнително забавно. Различни изследователи получават нееднородни, различаващи се резултати за изследваните фунгициди, докато наскоро един от тях имал ярката идея да тества ДМСО, което обикновено се използва като разтворител за противогъбични лекарства. Открил, че колкото повече ДМСО се използва като разтворител, толкова по-висока става ефективността на изследвания фунгицид. ДМСО предпазва клетките на тялото срещу оксидативния стрес, но увеличава стреса върху гъбите. 
 
Ако е подаден скоро след инсулт, ДМСО разтваря предизвикващия удар съсирек, възстановява циркулацията и предпазва от парализа. Най-добре е терапията с ДМСО да се започне в рамките на няколко часа. В един докладван случай, мъж с удар отказал да отиде в болница и изчакал 11 часа, докато неговата жена говорила с доктор Джейкъб. След това започнала да му подава по 30 мл 50%-ен разтвор на ДМСО в портокалов сок на всеки 15 минути, в продължение на 2 часа, а след това на всеки половин час – за 2 часа. На следващия ден той бил по-добре и скоро се възстановил напълно. 
 
В друг случай, 16-годишно момиче си счупило врата докато се гмуркало в басейн и напълно се парализирало от врата надолу. Тя била поставена на ДМСО в продължение на цяла година и полека нейните органи започнали да функционират отново, докато се стигнало до момента, в който можела вече и да ходи. Друг инвалид започнал терапията с ДМСО чак две години след претърпения инцидент. Шест месеца по-късно можел да си вдига ръцете над главата и усещанията се възвърнали в долната част на гръдния кош и дясното бедро. По-късно се научил да си движи и двата крака. Доктор Джейкъб помогнал на още двама инвалидизирани да се възстановят напълно при терапията с ДМСО в рамките на един час след инцидента. 

 

Как и какво да използваме

ДМСО е описано като прозрачна, безцветна, силно хигроскопична течност, която на практика няма мирис или има лек мирис на чесън, слабо горчив вкус и сладък послевкус. Понеже евтиният индустриален ДМСО може да съдържа опасни замърсявания, трябва да се използват само висококачествени продукти с поне 99% или по-висока чистота. Понеже ДМСО е хигроскопичен, т.е. привлича водата, основното замърсяване при висококачествените продукти е вода. Често се използва качество „лабораторен реагент“ или медицинско-фармацевтично, които имат чистота от 99,5 до 99,9%. Въпреки че стъклените бутилки са най-добри за ДМСО, дори високите качества ДМСО по принцип се съхраняват и транспортират в HDPE тип 2 контейнери, при които не се наблюдава изтичане на вещества от материала в ДМСО. 
 
Чистият ДМСО не е токсичен и като цяло е много безопасен, но някои предпазни мерки трябва да бъдат взети предвид. Например, когато се нанася ДМСО за трансдермално третиране на кожата, тя трябва да бъде чиста и без нежелани химикали, като тези от популярни лосиони и слънцезащитни кремове. ДМСО може да се използва самостоятелно и да се поставя върху възпалени, сковани или болезнени мускули или стави, или върху проблемни органи, или може да бъде използван за пренасяне на лекарства или хранителни вещества през кожата в тялото. Все пак, той не пренася микроби, големи молекули или химикали, които обикновено не могат да проникнат през кожата. Той само подобрява степента на абсорбиране на тези, които така или иначе са в състояние да проникнат през кожата самостоятелно, но с много по-ниска скорост. 
 
За да се избегне раздразнение на кожата, трябва да се нанася ДМСО само в разтвор с концентрация 70% или по-слаб. Някои продукти на пазара са вече разтворени. За обичайна употреба може да приготвите една стъклена бутилка с готов за ползване разтвор. За получаване на около 70% разтвор – смесете две части 100% ДМСО с една част вода, а за по-слаб разтвор, например 50% – смесете равни части ДМСО и вода. Ако също добавите други разтворими лекарства като магнезиево олио, глицерин, МСМ или Луголов разтвор, тогава можете да броите това, като част от водата. Възможно е да се смеси ДМСО с необработен с киселина ММС – натриев хлорит, но обработеният с киселина ММС по-скоро ще бъде дезактивиран, оксидирайки ДМСО до МСМ. 
 
Внимавайте, защото разтворът се затопля, когато се смесва ДМСО с вода и, въпреки че това не вреди на кожата, при разливане може да увреди боядисани или пластмасови повърхности. Силата за дермална употреба може да се изменя в зависимост от чувствителността на кожата. ДМСО обикновено не се използва върху наранена или отворена кожа, но има случаи, когато е използван при свежи порязвания и други рани и силно ускорява зарастването, без да предизвиква болка или друг дискомфорт. В зависимост от степента на болката и възпалението, ДМСО може да бъде нанасян многократно в рамките на деня, върху областта, която е източник на болка. Нуждата за висока честота на прилагането може да се намали през следващите дни. Ефектът може да се усети в рамките на няколко минути. Също така подуванията, като от навехнат глезен, може бързо да изчезнат, ако бъдат третирани с ДМСО. 
Докато ДМСО лесно се разтваря във вода и глицерин, той не се смесва с масла или керосин. Не разтваря магнезиев хлорид, но може да подобри абсорбцията му като пренася водата, в която магнезиевият хлорид е вече разтворен.  Същото изглежда е в сила за витамин Б12, който също не се разтваря директно в ДМСО, но може да бъде по-добре абсорбиран с неговото добавяне. За общи приложения може да бъде добре за кожата да се добави малко глицерин. 

 Алфа-липоевата киселина се разтваря много добре в ДМСО, а глутатион и коензим Q10 също до някаква степен. Трансдермалната апликация на тези може да даде по-добър коефициент на абсорбиране, отколкото оралната употреба. Като цяло, силните оксиданти оксидират ДМСО до МСМ, докато микробите го редуцират до диметилсулфит или ДМС, в резултат на което се появява силна миризма на сяра. Отбелязано е, че по време на периоди на инфекция индивидите издават много по-силна миризма на чесън, когато използват ДМСО, в сравнение с това, когато са здрави. Това всъщност е основният недостатък на ДМСО и причината, защо някои хора не обичат да го използват. Неприятната миризма може да доведе до социални проблеми, особено на работното място. Не всеки има този проблем, а някои биха могли да го минимизират като използват само малко количество вечерта или, като експериментират с пръскането или плакненето на устата и откритата кожа с разтворен неокислен ММС – натриев хлорит – например една чаена лъжичка ММС в 500 милилитра вода, което може да оксидизира и съответно да обезмириси миризливите серни съединения. Оралният прием е другата основна форма на използване на ДМСО. Относно безопасността, д-р Станли Джейкъб, който е пионер в медицинското използване на ДМСО, е приемал 30 мл на ден, всеки ден, в продължение на повече от 40 години. Единственият страничен ефект изглежда било това, че не е бил болен за всичките тези години. Други са взимали и по-високи дози за седмици и месеци. 

 ДМСО е ефективен при сърдечни удари и сърдечна ангина. Навременното използване при сърдечен удар е свързано с предпазване от увреждане на сърдечния мускул, но сравнително високи дози трябва да се използват. Д-р Мортън Уолкър предлага два грама на килограм телесно тегло, при третиране на сърдечен удар. С изключение на спешните случаи, винаги е добре да се започне с по-ниски дози, като половин чаена лъжичка в течност и да се увеличава постепенно до планирания максимум или докато не се появи някаква необяснима реакция. Като цяло, ефективните методи за лечение имат тенденция да предизвикват някакъв вид реакция – може да бъде ефект от измирането на микробите или кожни обриви, или гастроинтестинални ефекти, като диария. В такъв случай, временно намалете приема и, когато реакцията премине, отново постепенно увеличете дозата. 

 Подходящ дневен максимален прием при хронични заболявания може да бъде 20 -30 милилитра в разделени дози, като е добре да се приема с течност и заедно със специфични добавки, които по този начин ще бъдат възприети по-добре. Както за всички суплементи, винаги е добре да не се поддържа една и съща доза дълго време, а по-скоро да има цикличност нагоре и надолу между минималната и максималната доза. И последно, докато има проблеми в някои специфични части на тялото, за предпочитане е да се използва трансдермална апликация в допълнение към оралната употреба. 

 Докато ДМСО е широко използван в много държави като медицинско лекарство, в САЩ той е одобрен само за третиране на интерстициален цистит, в Австралия ДМСО е отрова със специален режим и не може да се използва за третиране на хора, но може да се продава и да се използва за ветеринарни употреби и като разтворител.

 Като ДМСО има толкова прекрасни качества, може да се чудите, дали все още има място за МСМ. Аз вярвам, че има. МСМ доставя многото ползи от висок прием на сяра за детоксикация и възобновяване на съединителна тъкан, без какъвто и да е видим страничен ефект, докато ДМСО може да създаде проблем с миризмата в социални и свързани с работа обстановки. ДМСО може също да предизвика изобилие от газове и редки изпражнения и има възможността да пренася не само желани, но и нежелани химикали през кожата и в мозъка, съответно човек трябва да бъде много по-внимателен. Също така ДМСО може да предизвика реакции от измиране на микроби. Тези реакции са полезни, но трябва да бъдат разбирани и управлявани. 

 ДМСО и МСМ са ефективни при третирането на рак, но по донякъде различен начин, съответно е добре да се използват комбинирано.  МСМ може да бъде разтворен в ДМСО в съотношение ок. 34 грама на 100 милилитра. За рак на гърдата,  меланома и други тумори, които са близко до кожата, този разтвор може да бъде разреден в съотношение 2:1 или 1:1 с вода и да бъде поставян като компрес над тумора, докато той се нормализира. За достъпни вътрешни тумори, като такива на стомаха, на матката и т.н., най-добре би било те да бъдат излагани на този разтвор, като се приема позиция, която позволява да се оформи от погълнатия или по друг начин въведен разтвор, нещо като басейнче обгръщащо тумора. Все пак ДМСО не трябва да се използва ректално, доколкото може да вкара токсини в кръвта. За недостъпни тумори може да се използва комбинация от висока доза трансдермален и орален прием. 

Не вярвам да има истинска алергия към ДМСО, вместо това някои индивиди реагират, защото те са дефицитни на следовия елемент молибден, който е необходим на ензимите, за да оксидират серни съединения (например сулфити и сулфати).Една от най успешните комбинации за справяне с различни заболявания е разтвор  ЦДС+ ДМСО ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ПОКУПКА НА ЧИСТ 99,9 % ДМСО

„КНИГИ ЗА ДМСО“- натиснете тук

Д-Р Walter Last, понастоящем пенсионер, работил като биохимик и химик в медицинските факултети на много немски университети и в лабораториите Bio-Science в Лос Анджелис в САЩ, а след това като диетолог. Автор на много книги и някой от тях преведени на български с любезното съдействие на НАНОКОМ


Към сияйно здраве

Наръчник за самолечение в 10 лесни стъпки от добре известния автор и диетолог д-р Walter Last 

Преодолей Диабета Втора книга от поредицата „Излекувай себе си“ на д-р Walter Last – световно известен Натуролог и Диетолог

Преодолей Кандида  Трета книга от поредицата „Излекувай себе си“ на д-р Walter Last – световно известен Натуролог и Диетолог