Как да почистим плодовете и зеленчуците от химикали и отрови

Най добре е ние да сме производителите на  плодове и зеленчуци за лична консумация, който да са изчистени от препарати, отрови, пестициди. Домашноотгледаните се наричат ЕКО и не са сертифицирани. БИО се наричат сертифицирани и са няколко пъти по скъпи.  Вярно е, че и на пазара вече се предлага разнообразие от органично отгледани продукти, но тези етикетът „био” много често оскъпява значително. Дори не можем да бъдем сигурни кои точно от плодовете и зеленчуците са внесени и кои отгледани на местна почва.

Само прекарването през силна водна струя или обикновеното измиване на продуктите ни най-малко не ги очиства от отровите. Ако пестицидите и химикалите бяха водноразтворими, то представете си, че земеделецът би трябвало да третира продукцията си след всеки дъжд – нещо изключително трудоемко и финансово нерентабилно.

Вредните вещества, които поглъщаме, излагат здравето и живота ни на риск. С особена сила това важи за децата, които се раждат и израстват в тези условия, тъй като те от малки биват подложени на химическа атака. Натрупването на вредни вещества в организма може да доведе до редица заболявания на бъбреците, черния дроб, кожата, както и до злокачествени туморни образувания на по-късен етап.

И все пак, има няколко домашни средства, с които можем да почистим и пречистим плодовете и зеленчуците, дори и да не са с БИО или ЕКО произход.

* сол – потопете ги в силен воден разтвор на сол за десетина минути. Ако има живи организми по тях, то след тази процедура няма да са много живи. Това е много подходящо за зеленолисти зеленчуци като спанак, коприва, киселец, рукола, зелени подправки и други. Най-накрая изплакнете с чиста вода.
* сода – разтворете 1 чаша сода в няколко литра вода и с нея измийте зарзавата.
* гореща вода – за десетина секунди потопете плодовете и зеленчуците, освен най-крехките, в гореща вода, като последвате с измиване със студена вода. Това измиване е особено подходящо за плодове, покрити с восък.
* лимонов сок – в няколко литра вода прибавете сока на 1-2 лимона. В получения разтвор накиснете за няколко минути плодовете и зеленчуците. Към лимоновата вода може да добавите и няколко лъжици сол за още по-добро измиване.
* истински ябълков оцет – също както с лимоновия сок.

Ако искате да измиете наведнъж по-голямо количество плодове и зеленчуци, може да направите горните разтвори или в голям съд или директно в мивката – измийте я с био препарат или със сода, запушете я, напълнете я с вода и добавете лимонов сок, сол, сода или ябълков оцет. Накиснете вътре всичко за 10тина минути. Тръкнете всяко с ръце, ако има нужда, махнете запушалката и изплакнете с течаща вода. Така ще имате скърцащи от чистота и освежени плодове и зеленчуци.

  • Смес от вода и оцет

Смесете една чаша вода с половин чаша бял дестилиран оцет и потопете един по един зеленчуците за не по-малко от 30 секунди, като едновременно с това ги обтривате с разтвора. После ги промийте на по-силна струя вода за около 10-15 секунди.

  • Лимонов спрей

Смесете 1 лъжица лимонов сок с 2 лъжици сода бикарбонат в чаша вода. Изсипете разтвора в шише със спрей помпичка и напръскайте зеленчуците. Оставете ги да престоят така около 5-10 минути и след това изплакнете обилно на водна струя.

  • Лимон и оцет

Приготвя се и се използва по същия начин като спрея с лимон и сода, но вместо сода използвайте 2 лъжици оцет.

  • При плодов и зеленчуци, покрити и полирани с восък

Пригответе смес от 250 мл.вода, 115 мл. бял оцет (ябълков), 1 с.л. сода бикарбонат и струйка течен екстракт от семена на грейпфрут. Напръскайте продуктите и оставете да престоят така поне час преди да ги измиете.

  • Активен въглен

Разтворете във вода по малко активен въглен, лимонов сок, сода бикарбонат и кислородна вода и измийте зарзавата.

Даваме 2 важни списъка с храни – единият е най-замърсените и третирани плодове и зеленчуци, а другият е най-малко обработени с препарати  продукти.

Силно замърсени

Минимално замърсени

търсете органичните им варианти

 

1. Ябълки                             

1. Аспержи

2. Селъри (целина)

2. Авокадо

3. Чери домати

3. Лук

4. Краставици

4. Патладжан

5. Грозде

5. Грейпфрут

6. Люти чушки и пипер

6. Киви

7. Нектарини и праскови

7. Манго

8. Череши

8. Гъби

9. Картофи

9. Папая

10. Спанак

10. Ананас

11. Ягоди

11. Грах

12. Къдраво зеле/кейл

12. Сладък картоф

 

13. Сладка царевица (замразена)

 

14. Диня

 

15  Пъпеш