Йоден дефицит – как да компенсираме, когато имаме дефицит на йод

Според СЗО, повече от 70% от населението в световен мащаб е с недостиг на йод. Според изследването на Проф. д-р. Абрахам и екип, 96% от популацията в САЩ и не само  имат недостиг на йод. Йодът е сред първите две причини за умствена изостаналост. Повишеният йоден дефицит е допринесъл за 690% увеличение на кретенизма, умствена изостаналост и синдром на дефицит на вниманието през последните няколко десетилетия.

В периода 1917-1922 г., Д-р Дейвид Марин доказва, че йодът е обърнал „гуша“ в проучване с 2000 ученички, на които е давано еквивалента на 18.6мг/дневно (18 600 микрограма) за 2 ½ години с драматичен успех.

През 1993 г. Д-р  Гент, прилага на 1368 пациенти  5 милиграма (5000 микрограма) дневно, без доказателства за теоретичния проблем на хипотиреоидизма на Волф-Чайков. При тази дозировка обръща фиброкистозната болест на гърдата с голяма скорост на изцеление. Йодният дефицит е свързан не само с фиброкистозна болест на гърдата, но и с по-висок процент на рак на гърдата.

Йодът се намира във всяка една от 50 до 100 трилиона клетки на тялото. Без адекватни нива на йод- животът е невъзможен! Йодът е универсалното здравословно хранително вещество и носи здраве на много нива. Употребата на Йод е свързана не само с дейността на щитовидната жлеза, произвеждаща Т4- тироксин и Т3- трийодтиронин. Той има съществена роля в метаболизма на въглехидрати, белтъци, мазнини и др. Здравата щитовидна жлеза произвежда също и хормона- тиреокалцитинин, регулиращ Сa- калциевия обмен в тялото.

От по-голяма физиологична гледна точка е важно да се осъзнае, че щитовидната жлеза е само една жлеза с много жлези и тъкани, която се нуждае от йод. Други жлези / органи / системи с високо усвояване на йод са гърдите, яйчниците, шийката на матката, кръвта, лимфата, костите, стомашната лигавица, слюнката, надбъбречната жлеза, простатата, дебелото черво, тимусът, белите дробове, пикочния мехур, бъбреците и кожата. В перспектива щитовидната жлеза съдържа 50 милиграма йод, кожата съдържа 400 милиграма йод, а цялото тяло задържа 2000 милиграма и евентуално много повече. Йодът се намира и използва във всеки хормонален рецептор в организма.

Има толкова много важни функции на йода, че е трудно да бъдат  поставени в правилен ред по важност. Последиците от йодната достатъчност надхвърлят нивата, необходими за избягване на кретенизъм, увреждане на мозъка и гуша; и въз основа на предходните цитирани проучвания е възможно препоръчителната доза на FDA да не е дори минимална защита.

1) Йодът помага да се синтезират хормоните на щитовидната жлеза и предотвратява както хипо-, така и хипертиреоидизъм. Хормоните на щитовидната жлеза контролират метаболизма, температурата, сърдечната честота, консумацията на глюкоза и дори кръвните липиди. Йодът също помага за регулиране на кортизола. Подобрява имунната функция.

2) Йодната достатъчност обръща хипо- и хипертиреоидизъм. Затлъстяването или изтощението (съответно хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм) могат да бъдат причинени от проблеми с щитовидната жлеза, които йодът може да лекува, предотвратява и дори да обърне. Проучването от началото на 1900 г., проведено от Д-р Marine доказа обръщане на гуша, състояние, свързано както с хипо-, така и с хипертиреоидизъм. Фибромиалгията е друг проблем, произтичащ от недостиг на йод, както и хроничната умора.

От цялостна системна перспектива – адекватният йод е от решаващо значение за здравето ни. Това е универсалният минерал за здравето.

ЙОДЪТ е най-трудно задържащия се микроелемент в тялото. Неизползваният йод се разпада (до кислород) или се отделя чрез  бъбреците до 27 часа от приема.

95% от хората имат от среден до тежък дефицит на ЙОД.

50% (½) имат гуша и енергиен недостиг… Проблемите с теглото, половата функция и масовото оглупяване са очевиден ФАКТ!

Над 93% от проблемите в организма са свързани с недостиг на Магнезий и Йод …

Останалите са повлияни, защото ТЕ влияят на обмяната на информация и енергия не просто на клетъчно, а на ГЕНЕТИЧНО ниво!

Йодът „запалва“ и поддържа „пламъка на живота“  в организма чрез щитовидната жлеза, която има централна роля! Невъзможно е да живеем без нейните хормони! Организмът започва да страда и активно се руши. Най-вероятно затова към щитовидната жлеза доставят кръв няколко  артерии, захранващи богата мрежа от артериоли и капиляри. Между 14-17 минути през щитовидната жлеза преминава цялата кръв-  5 – 6.5л. За един ден преминават средно …  500-600 литра кръв !!! Самата тя има обем…18-25мл като при жени нормално е 9-11 грама, при мъже-  11-13 грама.

Щитовидната жлеза е естествено депо на йода! 65% (2/3) от състава на хормоните, които се синтезират непрекъснато от щитовидната жлеза съдържат ЙОД. След като Йодът активно се използва като мощен дезинфектант в медицински лаборатории, болници, ХВП и други, представете си значимостта на наситената с него щитовидна жлеза за неутрализиране на постъпващите с въздух, течности и храна инфекции и токсини в кръвта, които преминават през нея… Йодът има подобна роля и в другите жизнено важни органи и системи на тялото включително на клетъчно ниво.

Ето как да компенсираме дефицитът си на йод. Можем да приемаме Йоден комплекс. Може да закупите от ТУК

Йоден Комплекс помага:

 1. Детоксикиращо действие- свързва и отстранява радионуклиди(йонизираща радиация); Халогени- Флуор, Хлор, Бром;  Тежки метали- Живак, Олово, Алуминий, Кадмий и други
 2. Повишава имунната функция- левкоцитите се борят ефективно с Йод, а 90% от имунитета е в червата;
 3. Биоантисептик- избирателно разрушава вируси, бактерии, гъбички и паразити, без да уврежда клетките на тялото;
 4. Подпомага активно филтрите- Черен и Бял дроб свързано с чернодробни, белодробни проблеми и алергии;
 5. Насища клетките и халогенира ДНК- базите, предпазвайки информацията от генетични дефекти чрез апоптоза; Подпомага регенерацията на клетки и тъкани;
 6. Активира мозъчната функция с IQ 10-15% и Епифизата; Успокоява нервната система(седативно действие);
 7. Подпомага енергийните центрове-чакри/ендокринна система- изгражда рецепторите на всички хормони;
 8. Повишава жизнената сила- нормализира функцията на щитовидната жлеза, синтезата на тироидни хормони и дейността на митохондриите в клетката;
 9. Оптимизира митохондриалната функция- регулира производството на АТФ и свободните радикали като обезпечава дълголетие;
 10. Подпомага сърцето и кръвоносната система чрез регулиране на       захарта, холестерола и мазнините;                                  
 11. Нормализира половата функция- повишава либидото и производството на стероидни хормони; Възстановява оплодителните способности при мъже и жени;                                        
 12. Укрепва опорно-двигателния апарат, мускулите и подпомага натрупването на мускулна маса; активно участва в метаболизма на въглехидрати, белтъци и липиди за контрол над теглото;                                                   
 13. Способства за физическото и умственото развитие;