Ако не добавяте СОЛ ще живеете по-малко

Ако в храненето си имаме ниско съдържание на сол ще увеличиме риска от смърт и от сърдечно заболяване с 4 пъти, доказали белгийските учени.

Днес, да консумираме по-малко сол ни призовават постоянно, но се оказва, че не си струва безусловно да се следва този „здравословен“ принцип. Във всеки случай, не от всички.В продължение на осем години, учените наблюдавали състоянието на здравето на повече от три хиляди души (3,681) на възраст над 40 години, измервайки нивата на натрий в урината им, по която съдели за количество консумирана сол от човека. И се оказало, че сред пациентите с ниско съдържание на натрий, т.е. тези, които ядели по- малко сол, четири пъти по-често се наблюдавали случаи на смърт от сърдечно-съдови заболявания, в сравнение с тези, чието ниво на сол било повишено.

„Нашите резултати противоречат на общоприетото мнение, че продължителността на живота се увеличава, а разходите за лечение на заболявания намаляват при по-ниско потребление на сол – не скриват изследователите. Те са в противоречие с настоящите препоръки за безразборно намаляване на приема на сол. „

Според учените, общоприетите съвети на лекарите, които предлагат да се ограничи приема на сол до 1500 милиграма на ден – са ефективни, ако човека има високо кръвно налягане или застойна сърдечна недостатъчност. Що се отнася до останалите, учените смятат, че опасното влияние на приема на сол върху здравето им е твърде преувеличено.

През май миналата година, британските експерти вече направиха подобно изявление, че няма голяма полза от ограничаване на солта в диетата, като основата за него са резултатите от изследвания на 6000 души. Но се оказва, че храненето с ниско съдържание на сол е не просто неефективно, но и опасно за здравето и живота. 

В случаите, когато човек има изтощени надбъбречни жлези, той просто се нуждае от сол! Симптомите на това заболяване включват силна раздразнителност, постоянно чувство на глад, ниско кръвно налягане, както и склонност към тежка физическа, умствена и емоционална слабост, стрес. Солта в такава ситуация поддържа жлезите в добро работно състояние.

Коя сол е най-добра?-  ХИМАЛАЙСКАТА СОЛ

“Хималайска сол” е маркетинговото название на каменната сол от Пакистан, която се продава от много компании в Европа, Северна Америка и Австралия. Тя се добива в солна мина, наречена “Khewra Salt Mines”, която е втората по големина мина за добив на сол в света. Обикновено е примесена с бледо-розови и прозрачни кристали, като на моменти цвета и може да варира от бледо-розов до оранжев.

Хималайската сол е намерила широко приложение в съвременната кухня и се явява един прекрасен заместител на добре познатата ни готварска. Много козметични компании произвеждат соли за вана като смесват хималайската с други видове.

С повече от 84 минерала и микроелемента, солта, съхранявайки цялата енергия под въздействието на честотите и вибрациите, се усвоява отлично от клетките в нашето тяло.

Лечебните свойства на хималайската сол са доказани от учени в цял свят. Тя се употребява за регулиране на кръвното налягане, пречистване на синусите, гаргара при инфекции на гърлото, детоксикация на организма, при редица кожни проблеми, за лекуване на гъбички и при ухапвания от насекоми. Приготвената от нея маска за лице подхранва кожата и я “подмладява”.

Много  по -добре е морска, вместо обикновенна сол. Нещо много полезно за човек е вана с 1 кг. морска сол.